Beranski konc logor za pse krvava mrlja na ulickanoj košulji JKPa I jarana.

Ovako govori direktor Komunalnog preduzeća u Beranama Savo Vučetić.za Novosti.rs u avgustu 2019.

– Naš azil nije mučilište za životinje, kako se to želi predstaviti. Tretman napuštenih ljubimaca je potpuno usaglašen sa zakonom i svako ko to želi da proveri može da dođe, naravno, u skladu sa kućnim redom. Uostalom, mnogobrojne inspekcijske kontrole nisu pokazale bilo kakve nepravilnosti – naglašava Vučetić.

PITAMO : DA LI ZAKON DOZVOLJAVA DA PSI ZIMI BUDU IZLOZENI TEMPERATURAMA MINUS 10 I LETI PLUS 40? DA LI ZAKON DOZVOLJAVA EUTANAZIJU ZDRAVIH PASA?DA LI ZAKON DOZVOLJAVA DA PSI BUDU BEZ VODE? DA LI ZAKON DOZVOLJAVA DA NESTAJU BEZ TRAGA PO DOLASKU? DA LI  KUĆNI RED PODRAZUMEVA I ZABRANU ULASKA? DA LI SU INSPEKCIJE KONTROLE NEZAVISNE OD UTICAJA OŠTINSKIH MOĆNIKA?

Kaže i da shvata želju nekih nevladinih organizicija da dođu do novca, ali ne i to da se bave podvalama i služe dnevnoj politici.

PITAMO : KOJE TO NVO DOLAZE DO NOVCA BAVECI SE PODVALAMA? KAKVE TO VEZE IMA SA RADOM TZV AZILA.

– Ovde vlada besprekoran red, a kakvo je stanje u jednom nelegalnom, privatnom azilu za pse u Donjim Lugama, čija vlasnica prednjači u ovoj hajci, trebalo bi da se zapitaju državni organi. Pritom, ti navodni NVO aktivisti su u nekoliko navrata pokušali da na silu uđu u azil, ali su se obrukali lošim namerama i neznanjem – tvrdi Vučetić.

PITAMO: ZAŠTO MORA DA SE ULAZI U AZIL NA SILU KAD JE OTVOREN ZA POSETE? KAKVO JE TO STANJE U TOM PRIVATNOM AZILU, KAD U BERANAMA NE POSTOJI PRIVATNI AZIL?

Od marta 2015. do danas, kroz našu ustanovu je prošlo 708 pasa, udomljen je 441, eutanazirano ih je 227, a trenutno brinemo o 40 napuštenih ljubimaca. Sve životinje su pod veterinarskim nadzorom i, po potrebi, tretmanom. Štaviše, svake godine iznova raspisujemo tender za pružanje ovih usluga, što je svako dobronameran odavno mogao da primeti – zaključuje direktor Komunalnog preduzeća, i naglašava da su redovne i kontrole Ministarstva poljoprivrede, te predstavnika veterinarske struke.

PITAMO: GDE JE EVIDENCIJA PRIJEMA I IZLASKA PASA? RAZLOZI EUTANAZIJE, KOME SE UDOMLJAVAJU? KOME JE DATA NA UVID? TENDERI SE SIGURNO RASPISUJU, A KAKO SE NOVAC TROŠI?KOLIKO PSI IMAJU KORISTI OD TENDERA? KO IMA KORISTI?

Kako kaže, od početka ove svojevrsne afere, jedino su dobili sugestiju da oforme ambulantu i instaliraju takozvani mokri čvor, te da, ako postoje uslovi, prošire kapacitete.

ZAR JE POTREBNO DA DOBIJU SUGESTIJU ZA MOKRI CVOR? DA OFORME AMBULANTU? A GDE TO RADI VETERINAR ZA KOGA JE RASPISAN TENDER? NA VETROMETINI U BOKSOVIMA?

foto sa fb stranice Radio Berane

ISTINA JE SASVIM DRUGAČIJA OD IZJAVE. Ne samo što ništa nije uradjeno da azil to stvarno I bude, već se sprovodi dugogodišnji obračun sa svima koji ukazuju na istinu. I to ne bilo kakav obračun,već zatiranje, uništavanje do kraja. I to zna I direktor ove ustanove, koga nije sramota da iznosi neistine, jer vlast, pa makar kakva ona bila je u pitanju. Sve za vlast pa makar razum , ljudskost i empatiju gazili prljavim cipela i davili golim rukama.

Ovako izgleda već godinama „takozvani azil“, kako ga i sama komunalna policija naziva u svojim dokumentima . Grupa kaveza na vetrometini. Zar gospodin direktor ne zna kakve su temperature zimi I leti na ovoj visini? Ili je to normalno, sem ostalih “normalnosti”? Sam tvrdi da je skoro trećina pasa eutanazirana. Zašto? A gde su to ostali udomljeni? Mnogo je pitanja na koja neće biti odgovora. Biće demantija I friziranja istine.

Dok psi u kavezima na vetrometini, na minus 20 I plus 40, sede bez mogućnosti da se leti rashlade, zimi zagreju, često leti bez vode, a zimi sa smrznutim činijama, direktor besramno govorin o zakonskom tretmanu. U kavezima, ne u prostoriji izgradjenoj za azil, na otvorenom. To se zove azilom I samo još ambulanta fali. Imali su 5 godina da izgrade azil. Nisu uradili ništa i sada to ništa treba prikriti.

Kako se udomljavaju psi kad ih nigde ne objavljujete? Kad se ne dopušta ulazak svima koji nisu podobni saradnici?

Da li neko u upravi zna šta je Zakon o dobrobiti životinja?

Plitkoumnost političara zadriglih od vlasti, a sve preko kože I kostiju nesrećnih beskućnih pasa I pijenja krvi njihovih zaštitnika I boraca za humanost I pravdu, izlazi još jednom na videlo. U toku je borba za tron, pa prljavi veš isplivava na svetlo dana, dok se oni koji su ga ispoganili trude svim silama da ga praznim, već hiljadu puta ponovljenim rečima operu.

Jure po medijima voljnim da im demantije objave I bez ijedne valjane činjenice ponavljaju svoju mantru Mi smo nepogrešivi, sve je po zakonu.  

Niste čisti, gospodo iz JKPa Berane I svi oni koji sa vama saradjuju, bar ne kad je konc logor za pse koji ste proglasili azilom uz pomoć saradnika iz inspekcije, koji žmure I ćute , u pitanju.

Na tom ispitu ste pali, jer ste pokazali svu neljudskost I nehumanost I nekompetenciju za posao bavljenja nedužnim životinjama koje su vam dopale šaka.

Ne ulazimo u vaše tendere za nabavku hrane, za veterinarsku negu, za sve one usluge za koje se isisava novac budžeta opštine, a ne troši namenski. To vi najbolje znate. Znate dobro zašto vam je taj konc logor bitan. Ne zbog pomoći psima, koje su vaši gradjani izbacili na ulice, već zbog koristi koje od nesrećnika imate I zbog “brige o ujedima” kojima se takodje brsti opštinski budžet.

Naveliko poturate po medijima svoju ulogu spasioca gradjana od “opasnih pasa” koje vi sklanjate , da bi sakrili svoju nekompetentnost. U isto vreme ocrnjujete I progonite sve koji se usude da progovore o istini.

Ocrnjujete druge, iskrene borce za dobrobit pasa I poštovanje zakona. Bavite se tračevima I PROGONITE IH.

Govorimo o onome što je vidjeno na licu mesta, od strane retkih, iskrenih  zaštitnika životinja  kojima  je I pored svih mera obezbedjenja I zabrani, (koje ste ustanovili da onemogućite ulaz u konc logor I poštene ljude da vide šta se tamo dešava,)  uspelo da udju I slikaju istinu o mučenju životinja I nebrizi o njima.

Kako udomljavate pse kad ih nigde ne objavljujete? Kad ne dopuštate ulazak svima koji nisu vaši saradnici? Da li ste čuli za Zakon o dobrobiti životinja?

Azil u Beranama jeste konc logor za pse I teško psima koji u njega udju. A teško I onima koji se usude da govore istinu.

U sredini u kojoj se mržnja prema psima i mačkama samo podstiče, gde se psi nazivaju kučištima i džukelama, a mrzitelji i trovači se tapšu po ramenu, „TZV AZIL“, kako ga sama u svojoj neukosti uprava naziva, služi da se psi pokupe sa ulica, bace u kaveze i ostave da umru u mukama, kako bi opština navodno „spašavala gradjane od ujeda strašnih zveri“, trošila budžetska sredstva i glumila tobožnju brigu o „napuštenim ljubimcima“ kako ih licemerno direktor JKPa naziva.

Nije zgodno da se misli drugačije, naročito pred izbore koji slede.

Azil u Beranama je bruka i sramota uprave ovog konc logora, a progon zaštitnika životinja , gruba zloupotreba vlasti, kažnjiva zakonom.  

Marina Mo.

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *