Beskrupulozno profitiranje na psima pod velom humanosti

Ko sve I kako zaradjuje na beskućnim psima pod velom humanosti? Skupljanje novčanica na ulicama jednako hajka na beskućne pse. Čist profit. Primer Lea .

Imali smo uvid u putešestvije psa Lea Ursula, pa evo te priče o opštem koristoljublju i korišćenju jednog života , bez imalo griže savesti . Ovo je samo primer. Jedna od desetine hiljada iskorišćenih svake godine.

Lea,ulični vranjanski pas..uhvaćena je u akciji hvatanja 19.07.2016. Na njenom tužnom primeru  ćemo pokazati ko sve i kako zarađuje na napuštenom psu- društvenom proizvodu br.1.na prostorima Balkana.

Lea,slikana pri nehumanom hvatanja gde joj je povredjena noga. JKP Komrad.

15281948_1561083660575017_1026284346_n

 

Kao i svi drugi ulicni psi i Lea se jednog dana pojavila na vranjanskom asfaltu. Možda ju je izbacio neodgovorni vlasnik,možda se i rodila na toj istoj ulici ,kao potomak izbačenih roditelja..možda ju je u Vranju po poslednjoj modi izbacilo komunalno preduzeće iz neke od susednih opština. Bilo kako bilo,Lea je dane provodila na ulici,imala svoju improvizovanu kućicu,staratelje,drugare.. Tog 19.juna.2016.JKP Komrad  je organizovao skupljanje novčanica po ulicama Vranja, popularno nazvano  hajka na ulične pse u kojoj je pokupljeno pet nesretnih pasa .Jedan od njih bila je i Lea. Od momenta kada vozilo, sa radnicima JKP upali motor I krene u svoj “humani pohod” radi taksimetar. Naplaćuju se kilometri, sati, ljudi, amortizacija, sve..Ovo su fakture i zapisnik.

15327739_1559694094047307_1798959236_n

15300602_1559696974047019_2047216976_n

Ovde počinje profitiranje na osečajnim bićima, koja se tretiraju kao prenos djubreta sa jednog mesta na drugo. 

Od 23.03.2016 do31. 10.2061,Jkp Komrad je po zapisnicima sakupio 530pasa. Gde su???????

.JKP Komrad je za mesec jul fakturisao gradu 307.026. dinara za 14 radnih dana u kojima su psi sakupljani.Tog 19.jula sakupljeno je „samo „5 pasa.Prostom računicom dolazimo do iznosa od 4386 dinara po psu koji je ovo JKP naplatilo gradu za Leu.

Lea je koštala 4.386 din, što je oko 36 eura, od ulice do Davidovca, konc logora.

Pri tom, Šinteri u Vranju ne nose čitač čipa. Ne  treba im jer je cilj akcije sakupiti što veći broj pasa…tada ga nisu ni imali,kupili su ga skoro i to nakon visemesečnog pritiska organizacija za zaštitu životinja. Ali ni novopristigli ne nose. Zato nose , šinteri u Vranju  zabranjena klešta kojima povređuju pse.Lei su povredili prednju levu nogu. Tako povređena,Lea je sa ostalim psima transportovana u koncentracioni logor Davidovac,tada neregistrovan,bespravan objekat koji je radio punom parom iako nije posedovao rešenje nadležnog Ministarstva!!

U logoru se psi istovaraju i ubacuju u kaveze bez ikakvog protokola.Logično!!Kakav je protokol bio moguć u objektu van Zakona???Medju ljudima kojima je dobrobit životinja nepojmljiva misao.

Lea u Davidovcu, iza zardjalih žica, bez ikakve veterinarske pomoći.

19 07 slomljena noga bez pomoci

Nepoštovanje Pravilnika o prihvatilištima , nepružanje neophodne pomoći, kršenje Zakona o dobrobiti, neće smetati da Doo Veterinarska stanica Vranje ,naplati kompletnu uslugu u tretiranju prihvaćenih pasa. Sve će biti fakturisano-i urađeno i neurađeno…treba „pokriti“iznos ugovora između Veterinarske stanice i grada.  A Ugovor kaže  cena veterinarskog zbrinjavanja jednog psa je 6000 dinara. Povredjena Lea ,nekoliko dana leži bez ikakve veterinarske pomoći –lokalnom udruženju se ne dozvoljava da je povede kod drugog veterinara i da joj pruzi pomoć o svom trošku.Preti im se,zabranjuje im se ulaz… Sve se fakturiše, a psi se ni ne pogledaju. Ulaz se zabranjuje, tako da nadzora I nema. Kad nema nadzora sve je moguće pa i to da psi za čije je zbrinjavanje grad platio preko dva miliona nestanu,nikada se vise ne pojave ni na jednoj lokaciji..

zabrane

Ali ,grad ne prati ni javnu nabavku,niti trošenje sredstava iz budžeta tako da su psi prepušteni na milost i nemilost vlasniku ovog objekta .Da li će biti bačeni u jame,na deponiju ili pušteni,živi,zdravi i veseli nije nikada izvesno.

Jedno je sigurno ..troskovi se pišu i fakturišu gradanima da plate!! Uprava veterine i njeni službenici žmure na sve prijave,pritužbe,zahteve..

A Lea je i dalje u zapišanom kavezu…. Troškovnik otkucava kao da je u luksuznom hotelu! Psi koji poput nje završe u ovom logoru za pse,mogu se nadati svemu samo ne povratku na slobodu.A i kako bi??  Grad nema Program mera za humano smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka,nema Pravilnik o njihovom hvatanju,Odluka o držanju sadrži protivustavne odredbe..Ali zato grad Vranje ima privatnu veterinarsku stanicu koju godinama unazad finansira kroz ugovore o zbrinjavanju napuštenih pasa. Jedna Lea koštala je poreske obveznike Vranja najmanje 10.000dinara !!!

Tako onih 6.000 dinara najčešće predstavljaju čistu dobit za privatnu stanicu koja u zbrinjavanje i negu napuštenih pasa ne ulaže ni dinar sredstava ni minut rada!! A i zašto bi???Najveći broj uhvaćenih će netragom nestati…. Ovako ili onako-na lokalnoj deponiji,u jami sa leševima krava i teladi ,a mozda kao nesretna Lea u rukama trgovaca psima!!!

Taj poseban soj zaštitnika životinja ima svoj interes u celoj priči.Oni vrebaju i čekaju ….Pas sa polomljenom nogom u šinteraju ,odlična je prilika za prikupljanje donacija ,zato se alarmiraju mentori iz inostranstva i kreće se po psa…

Trgovci psima imaju odličan odnos sa vlasnikom logora Davidovac, poznaju se,na istoj su strani. Šinterima trebaju poltroni koji će zarad svog interesa da potvrđuju sve što treba …. Trgovcima trebaju šinteri-ima tu i rasnih pasa.. Saradnja zarad ličnog interesa a preko leđa napuštenog psa. Tako je Lea otuđena iz logora Davidovac i data Udruženju Alisa iz Negotina.Nije udomljena. Da li je sterilisana,koji joj je broj mikročipa,koji pasoš,sve su to nepoznanice..kao i to koliko će novca trgovac zaraditi po psu. Koliko je konkretno na Lei zarađeno od strane trgovaca, nije ono što nas interesuje. Interesuje nas sa kakvim sertifikatom i sa čijim pasošima i čipovima izlaze transporti pasa? I tu se krši zakon.

U Upravi za veterinu su naši Zahtevi za informacijama od javnog značaja. U Poreskoj upravi su naši Zahtevi za informacijama,takođe. Čekaju odgovore. A korišćenje pasa, bezakonje i izvoz pod upitnikom, Ljubav ili novac, se nastavlja.

 

Pošto namučena Lea, sada Ursula, izgleda nije baš po dolasku u Dansku uletela u raširene ruke nestrpljivih udomitelja , koji su je dočekali sa suzama radosnicama, pošto nije baš tako udomljiva poput haskija, iz istog Davidovca, Lea se sada prodaje na sajtu za 200 e.

Lea Ursula na prodaju 200 eura LINK

Posto je u medjuvremenu UFFAC izbrisao ovu prodaju, evo je sacuvane, da se vidi.

uffac-lea

Zar to nije tužno i strašno? Ko će kontrolisati kome se prodaje, u koju svrhu, ko će je kupiti i zašto?

Nadamo se da će udruženje koje je uvezlo, UFFAC,  I ono koje je izvezlo, ALISA Negotin, legalno ili ne, pogledati kom prodaje to namučeno stvorenje , čiji je životni put, zahvaljujući profiterima na psima, zapravo čisto mučenje životinja po svim važećim zakonima ,a tragedija I sramota zemlje koja ne sankcioniše korupciju na psima i dozvoljava njihovo mučenje .

Ovo je samo primer jednog psa, al je model po kom se krade. Hiljade pasa i mačaka su žrtve ove igre.

Ko je zakazao? Vlasti, kako na nivou države, tako I lokalne. Da su azili ono za šta se izdaju I za šta su plaćeni, sveg ovog mučenja ne bi bilo. Da korupcija I kradja, nije svakodnevnica , da postoji dobra volja I saradnja, a ne ovaj sramotni lov u mutnom, ovoga ne bi bilo . Ni izvoznika trgovaca, ni prekobrojnih beskućnika.

 

By dobrica

2 thoughts on “Beskrupulozno profitiranje na psima pod velom humanosti

  • U VRANJU SU NAJGORI ŠINTERI IZ KOMSMRADA. TO SU ĐUBRAD NEOPEVANA. NJIH U KOMSMRADU INTERESUJE SAMO LOVA. DOK SAM ŽIVEO DOLE ( A BOGU HVALA ŠTO SAM SE PRESELIO ) IMAO SAM NEKOLIKO PUTA BLISKE SUSRETE SA TIM SPODOBAMA OD NE LJUDI, KAO I SA TADAŠNJOM KOMUNALNOM LOPOVSKOM INSPEKCIJOM. MOGU OTVORENO DA KAŽEM DA JE CEO GRAD ( MISLIM NA DRŽAVNE SLUŽBE ) KORUMPIRAN. SVI TO ZNAJU, GLEDAJU I ĆUTE, NEKO IZ STRAHA A NEKO IZ LIČNOG INTERESA……. NEKA ME NEKO DEMANTUJE AKO SVE TO NIJE TAKO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *