CENOVNIK ZOOHIGIJENE DIMITROVGRAD POSTAVLJA MNOGA PITANJA.

Na osnovu zahteva za informacijama od javnog značaja , dobili smo cenovnik usluga zoohigijene Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Dimitrovgrad.

Preuzimanje psa na zahtev vlasnika (rad radnika i prevoz specijalnim vozilom )  1.898. din sa pdv .

Troškovi hvatanja psa poznatog vlasnika (rad radnika i prevoz i ishrana) 6.304. din sa pdv. Prvi put uhvaćen.

Troškovi hvatanja psa poznatog vlasnika , drugi put uhvaćen,  25.215. din sa pdv

Boravišni dan poznatog vlasnika po danu 215.din.

Preuzimanje leševa pasa i mačaka na adresi vlasnika  2.522 din.

Pansionski smeštaj sa hranjenjem  po danu 735 din.

Pansionski smeštaj sa donetom hranom 576.din

Iz druge tabele smo došli do podatka da je vakcinacija 1.800 din i čini se , vakcinišu se samo psi koji se udomljavaju ili preuzimaju kao već vlasnički, uhvaćeni.  Nema podataka o tome koliko košta sterilizacija, čipovanje.

Stičemo utisak da se psi i ne sterilišu. Gde nestaju oni koji nisu udomljeni , nisu preuzeti? Eutanazija, ili ubijanje pasa živih i zdravih se ne pominje u cenovniku.

Saznali smo da možete svog psa staviti u pansion Komunalca, što nas pomalo čudi, jer u prihvatilište niko ne može da udje, od samog osnivanja. Saznali smo u prepisci i da se psi udomljavaju, iako ulaska nema, a nema ni oglašavanja pasa. Gde i kome i da li se udomljavaju? Moramo da verujemo na reč, što nije baš neka ubedljiva informacija.

Psima nije mesto na ulici, zbog njih samih. I vlasnici moraju da paze da psi ne idu sami napolje.  Ali ako se pas i nadje na ulici, bude uhvaćen ispred vrata, vlasnik se može opomenuti, a ako se i odvede u šinteraj ne može se cena odredjivati kako kom padne na pamet.

Od svedoka koji su imali tu nesreću da im pas bude uhvaćen , pa odveden u prihvatilište smo saznali da nisu mogli da odu po psa, da im je doveden posle brojnih telefonskih poziva, u grad, gde su mogli da ga preuzmu , preplašenog i smrdljivog. I da im je traženo 6.000 din , bez priznanice, sa komentarom Kakva priznanica! Poslednja informacija je da se traži više od 7.000. Kako kome. Naravno, niko neće da svedoči, samo usmeno kaže, tako da je teško dokazati svaku tvrdnju.

Lepo se zaradjuje na uhvaćenim psima, pa je malo kome stalo da se zakon poštuje i problem reši.

Kome verovati ?  Voleli bismo da vidimo taj pansion i taj smeštaj kako za beskućne , tako i za vlasničke pse na pansionu. Nažalost, javni objekt, izgradjen i održavan novcem opštinskog budžeta, novcem svih gradjana, je samovoljom uprave ZATVORENIH VRATA SA KATANCEM NA ULAZU ZA SVE. Ne zbog korone, tako je bilo od izgradnje.

Dokle će prihvatilišta za pse biti zatvori u koje nema pristupa, gde caruju carevi bez kontrole i nadzora. Dokle će se kršiti Zakon o dobrobiti životinja ? Dokle će nas ceo svet gledati kao mrzitelje životinja , a samo zbog onih koji nas pred tim istim svetom brukaju.  Kada će početi saradnja sa udruženjima za zaštitu i ljudima koji stvarno žele da se situacija poboljša? Nema dobre volje ni ljudske saradnje.

Na početku zime spašena iz šume .Majka sterilisana.Sestrice i braća udomljeni.Nju su jutros uhvatili šinteri ispred svog doma.Traze vlasnicima 8000 din da je puste. (foto sa lokala)

Marina Mo.

By dobrica

One thought on “CENOVNIK ZOOHIGIJENE DIMITROVGRAD POSTAVLJA MNOGA PITANJA.

  • Jelica Milojković -

    Strašno,nemam reči. Molim vas, kada budete hteli da uđete, uputite pismeni zahtev direktoru preduzeća u čijem je sastavu prihvatilište , a takođe i Policiji za asistenciju. Čak i ako Vam ne odgovore u traženom roku, tražite od Policije da asistira prilikom ulaska.
    S poštovanjem
    Jelica Milojković
    Požarevac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *