JAVNA RASPRAVA NA TEMU UPRAVLJANJA POPULACIJOM NAPUŠTENIH PASA PLANIRANA ZA 29.07.2022.

Grupa udruženja koja je uputila dopise na Ministarstvo poljoprivrede, Upravu veterine i učesnike u donošenju nacionalne strategije za upravljanje populacijom napuštenih pasa u okviru projekta OIE pri EU, medju kojima smo i mi , je dobila informaciju da je Javna rasprava planirana za 29.07. 2022,  a preliminarni nacrt Nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa na teritoriji Republike Srbije i nacrt  Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za upravljenje populacijom pasa na teritorije Republike Srbije je postavljen na sajtu https://animal-health-and-welfare.euzatebe.rs/rs/preuzimanje.

Nismo obavešteni od strane Uprave veterine, kao ni ranije, čime je pokazano po o zna koji put odbijanje svake saradnje i ignorisanje udruženja za zaštitu životinja i njihovog mišljenja, sem favorizovanih koji su spremni da se slože sa svime i koje interesi napuštenih pasa u suštini i ne zanimaju, kao ni Upravu veterine koja o njima odlučuje.

Mi smo poslali dopis u kome izražavamo neslaganje sa donošenjem nacionalne strategije, koju smatramo bespotrebnom i opasnom jer ugrožava Zakon o dobrobiti, jer se bazira na poglavlju 7.7. OIE , koja u velikoj meri promoviše eutanaziju i ne insistira na izgradnji prihvatilišta, već vraćanju pasa na ulice , dakle, ponovno napuštanje , čime se začarani krug psećeg mučenja i nesreće samo nastavlja. Poglavlje 7.7. OIE nije prihvatljivo u slučaju Srbije, a u tom poglavlju je i navedeno da može biti neprihvatljivo u slučaju gde zemlje imaju drugačije Zakone koji nisu u skladu sa njime.

Mi zahtevamo u dopisu i predlažemo Program mera koje se izmedju ostalog baziraju na besplatnoj sterilizaciji , kako za napuštene tako i na vlasničke pse, koja se ne sprovodi ili se sprovodi traljavo, uvodjenje takse na nesterilisane pse , što se ne odnosi na registrovane odgajivačnice , tj. zahtevamo sprovodjenje Zakona, konačno posle 13 godina od njegovog donošenja.

O ovome smo obavestili i svetske organizacije koje su zainteresovane za ovu temu.

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *