JOŠ JEDAN BESPLODNI ŠOU

SHOW MUST GO ON !

RTS RADIO   29.03.2016  17:05 h

LINK RADIO EMISIJE KO JE NIJE SLUSAO 

Zanemarićemo dopisnika iz Niša, koji kao da izveštava iz Sirijske prestonice, gde su vlast preuzeli pobesneli psi, al eto, sada je mirno. Oni više ne nadiru.

U gostima na RTS  gostuju dobro poznati dobrotvori naših pasa, predstavljeni  kao stručnjaci, Direktor Uprave veterine Beograd,  Budimir Grubić i  Maja Andrijašević, Grupa za dobrobit pri Ministarstvu Poljoprivrede.

Gostovanje je  povrdilo  samo staru priču- Pomaka nema i neće ga biti, bar ne u pozitivnom smislu, ni na smanjenju populacije beskućnih životinja, ni na humanizaciji odnosa prema njima. Jer, prema njihovim stavovima, problema zapravo i nema, a i ako ga ima, oni čine sve što je u njihovoj moći, i više od toga. Neodgovorni vlasnici neka se sami od sebe, odmah promene, a odgajivači dobrovoljno jave na kontrolu odgajivačnica !

Veterina se bavi sterilizacijama, pa je tako 2015 sterilisano 2536 pasa, a za 2016 se planira čak i do 4000 pasa. ( Zar taj broj ne bi trebao da opada? ) Glavni problem su neodgovorni vlasnici. Odgajivačnice nisu izvor priliva pasa na ulice. Niko nije zakazao, smatra gospodin Grubić.

Neistina je da je Ministarstvo  poslalo dopis bilo kome , u kome se navodi da su nenadležni za dobrobit pasa u odgajivačnicama. A šta su to štanceri pasa ? A na pitanje o obukama o dobrobiti- Odgajivačnice ne podnose zahteve za obuke. Mi nemamo zakonsku obavezu. Mi nismo mogli.- gospodja Andrijašević.

??????

Pa gospodo, zašto se ne potrudite da uradite nešto da imaju zakonsku obavezu???

Dovoljno ste visoko, da to možete i dovoljno dugo ste DOBROTVORI, pa radite nešto za bolje. Inicirajte saradnju sa onima koji mogu da im nametnu zakonsku obavezu. Da li da očekujemo da ilegalne radnje za štancovanje, po dvorištima, stanovima, gde operišu neuki, prosti vlasnici, al lukavi i mudri, kako da dodju preko štenadi do novca, pijani lovci, koji šire fotose o svojim leglima, po fejsbuku i javno ih prodaju, dodju sami i kažu-  Znate, mi bismo baš hteli da prijavimo našu malu odgajivačnicu za kontrolu dobrobiti. !!! A hteli bismo i u APR da se prijavimo, al nismo stigli.

Pa zar pravi dobrotvori ne treba da imaju i neku inicijativu ?  Jedan korak više, od onog u opisu delatnosti ?

Dakle, opet, kao i uvek , jednostrani pogled na sve, bez istine, bez želje za pomakom. Trla baba lan da se ŠOU KREĆE.

Pitamo se, šta je zapravo dužnost Grupe za Dobrobit? Da postoji ? Da se piše?

Šta im je u opisu delatnosti? Evo opisa, sa sajta Ministarstva za Poljoprivredu.

opis delatnosti grupe za dobrobit
Delatnost grupe za Dobrobit

 

Prema gore navedenom. ODGOVORNOST NA PAPIRU POSTOJI.

Mi se pitamo     Zašto se uvek jedni te isti pozivaju, koji uvek pričaju istu priču ?

Zar ne postoje Udruženja, koja imaju programe, a imaju ih, koja hoće da menjaju na bolje? Zašto je saradnja tako nepopularna ?  Zar je to u interesu životinja ? To večito SAMO MI ZNAMO.

Rezultat nedostatka dobre volje je da promena nabolje nema, ma šta se pričalo.

Gradjanstvo se dezinformiše, tj u prevodu laže. Sredstva se izvlače , psi pate, svi smo razočarani i nesrećni.

U suštini , sve je ovo jako tužno. Na samom vrhu, umesto da imamo ljude , koji se zalažu, bore, koji bi mogli za maksimum 2 godine da srede situaciju na opšte zadovoljstvo svih, mi imamo mlitave, nezainteresovane ljude, kojima veoma godi da glume dobrotvore, ali ih suština uopšte ne zanima ili možda još gore, neće promene. Ne možemo da verujemo da ne znaju bolje, jer je to nemoguće.

I tako se opet postavlja pitanje, zašto se ne dozvoljava promena već decenijama? Da li je to tako teško? Zašto ????

Koliko ćemo još bespotrebno da hodamo po ovom blatu i čemeru, zbog kočenja svakog napredka?

Ko će da kompenzira ujede za srce i  stalni stres, koji mi preživljavamo svaki dan? Konstantni napadi na aktiviste za zaštitu, učestvuje  čak i policija, uvrede po opštinama, napadi, pismene pretnje, u dopisima zoohigijena, ponižavanja gde se aktivistima  ne dozvoljava da udju u azile, gde vladaju batinaši i lokalni moćnici. Kad ćemo malo o istini da pričamo na nekoj Radio Emisiji? I da li za to dobrotvori znaju, da li ih zanima, iako možda nije iz delokruga njihovih obaveza ?????

SVI BRINU

U prilogu :

DELATNOST UPRAVE VETERINE  sa sajta Beograd.rs

Poslove komunalne zoohigijene u Beogradu obavlja Veterinarska ustanova „Veterina Beograd”, pod nadležnošću Sektora za zoohigijenu, Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada. Ovaj sektor stara se i obezbeđuje uslove za rad ustanove i prihvatilišta za životinje u njenom sastavu, a obavlja i kontrolu i stalni nadzor nad njihovim radom.

Poslovi zoohigijenske službe svrstani su u komunalne delatnosti po Odluci o određivanju komunalnih delatnosti grada. Ove poslove ranije je za potrebe Beograda, na osnovu ugovora, obavljala republička ustanova Veterinarska stanica „Beograd”. U toku 2008. grad je pokrenuo inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava nad ovom ustanovom i, nakon sprovedene procedure, preuzeo je od republike. Rešenjem Trgovinskog suda u Beogradu, 19. avgusta 2009. grad je upisan kao osnivač ove ustanove, koja je nakon toga promenila naziv u Veterinarska ustanova „Veterina Beograd”.

Veterinarsku ustanovu „Veterina Beograd” čine tri službe:

 • Služba komunalne zoohigijene – u okviru koje su i Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici i Prihvatilište (karantin) u Ovči.
 • Sektor zdravstvene zaštite životinja – u okviru kojeg je i Služba veterinarskih ambulanti i apoteka.
 • Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Osnovna delatnost
Veterinarska ustanova „Veterina Beograd” bavi se hvatanjem, zbrinjavanjem napuštenih životinja i organizacijom prihvatilišta za životinje. Pored toga, bavi se i neškodljivim uklanjanjem leševa životinja (s javnih površina, iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja, kao i iz objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla) na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.
Osnovna delatnost Veterinarske ustanove „Veterina Beograd” obuhvata zdravstvenu brigu i kontrolu zdravlja domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koju obavljaju kvalifikovani veterinari u veterinarskim stanicama, pri posetama farmama, štenarama i stanovima, te u sopstvenim savetovalištima i hirurškim ordinacijama ili na drugim mestima. Ustanova se bavi i hvatanjem i zbrinjavanjem pasa koje se obavlja u skladu sa Strategijom za rešavanje problema pasa lutalica na teritoriji Beograda.

U ovom trenutku Veterinarska ustanova „Veterina Beograd” obavlja ugovorene poslove zoohigijene na teritoriji svih 17 gradskih opština, što podrazumeva hvatanje napuštenih životinja na human način u skladu s novom politikom „bez ubijanja”. Zbrinjavanje se obavlja u objektima Prihvatilišta (karantina) u Ovči i novoizgrađenom Centru za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici. Uhvaćene životinje podvrgavaju se veterinarskom pregledu i trijaži, sterilizaciji i postoperativnom tretmanu, zatim zdravstvenom tretmanu i na kraju odvajanju jedinki na one koje se udomljavaju i one koje se ne mogu zbrinuti na drugi način, te eutanaziji neizlečivo bolesnih i prestarelih jedinki.

O ozbiljnosti i važnosti čitave ove problematike govori podatak Svetske zdravstvene organizacije, koja je utvrdila da veličina populacije pasa u svetu iznosi 10 odsto populacije stanovnika, a da od toga 75 procenata čine psi lutalice. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Veterinarska ustanova „Veterina Beograd” uložili su znatne napore na uspostavljanju i unapređenju saradnje s domaćim i inostranim udruženjima za zaštitu životinja i građanima, kao i sa vlasnicima privatnih azila kojima grad na godišnjem nivou odobrava sredstva za ishranu i veterinarsku negu životinja.

Dispečerski centar
tel. 3293-099

****************************************************************

Ovo je sve slatko i divno, a kakva je zaista stvarnost, to znaju aktivisti i žrtve bez glasa, psi i mačke beskućnici. Prvima se usta zatvaraju na sve moguće načine, a drugi ionako ne mogu da govore.

Marina Mo.

By dobrica

2 thoughts on “JOŠ JEDAN BESPLODNI ŠOU

 • Aleksandra Dudić -

  Stvar je u tome da POSTOJE ZAKONSKE OBAVEZE za sve aktere ove priče, a nadležna za kontrolu poštovanja Zakona je Uprava za veterinu..

  Maja Andrijašević, mucajući objašnjava kako veter. inspektori nisu mogli da udju u tih 3000 odgajivačnica????? —- kome to priča bajke?
  Uprava za veterinu preko svojih inspekcijskih organa treba da kontroliše zakonitost rad svih odgovornih za ove probleme…… ali to ne čini.

  Postavila sam im pitanje u zahtevu za inf. od jav. značaja, koliko su prekršajnih kazni njihovi inspektori napisali….odgovor je da nemaju taj podatak jer se on nalazi u opštinskim upravama????? ne znaju koliko su kazni propisali….????

  Odgovornost je na Upravi..tj odgovorno lice.. oni snose KRIVIČNU ODGOVORNOST za sve što se ovde dešava… mucanje govori više od reči

  • Naravno da postoje, ali.. možda je cena opstanka na jadnoj vlasti i još jadnijoj poziciji klimanje glavom i komunikacija sa dve rečenice Ja ne znam. A šta je to? Sumnjamo da to može još dugo da traje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *