Kratke tužne vesti iz Srbije i regiona

 

Na ulicama je sve više beskućnih pasa. Neki su sveže izbačeni, neki rodjeni na ulici , od izbačenih od ranije. Nema poboljšanja, a ni promene svesti . Edukacija je lilihip teorija, bez rezultata, jer u njoj nisu uzeli učešća ni mediji, ni lokalne samouprave, niko, sem retkih udruženja za zaštitu za koje se i ne čuje.

Opštinska prihvatilišta su beskorisna i tamo više niko, ko ima iole pameti i ne pokušava da smesti beskućnike. Retka su ona koja su ono za šta se izdaju. Uglavnom se bave kradjom novca iz budžeta za lične džepove direktora JKPa, nameštanjem tendera i psi o kojima bi trebalo da brinu su poslednje što ih zanima. Dokaz je da decenijskim (ne)radom, nisu postigli ništa na humanom smanjenju broja beskućnih pasa na ulicama. Ali će vam trebati debela dozvola da udjete u njihove takozvane azile, prihvatilišta, ako poželite da posetite ustanove plaćene vašim novcem i ne daj bože, udomite nekog psa. E, to nije poželjno. Ovo odgovorno tvrdimo poučeni primerima Loznica, Vršac, Vranje. I Novi Sad. I tu treba specijalna ulaznica.

Mediji ćute. I ne znaju o čemu se radi, a i ako znaju, slabo ih interesuje. Il su oprezni, il nezainteresovani. Ipak, na temu korupcije i sumnjivih tendera Avenije MB, zloglasne firme krvničkih šintera, je nešto procurelo , pa je portal Danas objavio članak.

Za ne verovati. Hoće li istraživati dalje ili ne, ne znamo.  Zaboravili su ovaj foto Avenije MB.

apr17 3

Dakle, čak ni reč korupcija ne izaziva interesovanje. A empatija, pa šta je to?

To znaju oni retki , koji, bez ikakvih sredstava, pomažu sterilizacije beskućnih pasa, njihov smeštaj i ishranu, dok lopovi kolo vode.

A da su beskućni psi velika zarada i korist opština svedoče i nove industrijske grane, IZVOZ PASA. 

Zgrozili smo se donošenjem Zakona od strane Skupštine opštine Kraljevo, kojim se dozvoljava ustupanje pasa iz azila za eksperimente. Nezakonitim takozvanim zakonom , kojim je omogućena prodaja pasa i nezakonita zarada , tzv ozakonjena. I ne čudi nas, što se oko JKP okupljaju čudne spodobe , sa malo empatije i ljudskih osobina. Ali, podobne su, nekome. A kada vidimo ovo, gde

zvanična stranica BH Veterina objavljuje Saopštenje za javnost vezano za izvoz pasa u zemlje EU, onda je sve jasno.

Pogledajte link. A ovo je tekst koji su objavili.

Saopštenje za javnost vezano za izvoz pasa u zemlje EU

27.07.2017

Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Evropske unije u cilju udomljavanja obavještavamo javnost da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Evropske Unije i to isključivo iz skloništa za pse odobrena od strane Ureda za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu sa propisima Evropske Unije.

U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Evropsku Uniju. Ovakav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju. Na ovakav način napušteni psi se upućuju usključivo u skloništa za pse u državama Evropske Unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu sa propisima države članice u kojoj se nalazi sklonište.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su:

Naziv skloništa Lokacija
Udruženje Građana „SOS šapica“ Brezik Laminci 296, Dubrave, Gradiška
UG „Posljednja Oaza“ Donja Mahala II, Orašje
Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać Voćarska b.b., Bihać
JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla 21. decembra 4, Tuzla
JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko
„Fondacija Đorđević“ Prisade, Doboj

 

Ukoliko druga skloništa za pse žele da budu odobrena za ovakav vid legalnog izvoza napuštenih pasa potrebno je da ispunjavaju uslove Pravilnika o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati skloništa životinja („Službeni glasnik BiH“, broj 27/10) i podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcijski nadzor skloništa u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju.

Pozivamo sve građane i nevladine organizacije koji žele da budu uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Evropske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informisanja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa.

Ovim putem napominjemo da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Evropske Unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz Bosne i Hercegovine koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku Uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama.

Ovo je sa sajta veterine BH

Ovi psi se ne izvoze u “ srećan život“. Oni idu za ŽIVE METE, za EKSPERIMENTE SULUDIH MANIJAKA, ZA DOKTORATE BOLESNIKA, ZA LJUDSKE NULE.  Region i Srbija postaju saučesnici  u celoj toj prljavoj priči. Onda i ne čudi što te i takve ne zanima da beskućnih pasa bude što manje. Treba im ŠTO VIŠE. 

Od svih nas zavisi, da li će im uspeti da unište humanost, ljudskost i sve svedu na korupciju. 

Ovo su njihove potencijalne žrtve. Foto iz Vranja.

vranje1

žrtve

 

 

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *