NAJAVA NACIONALNE STRATEGIJE ZA KONTROLU POPULACIJE NAPUŠTENIH PASA 2020 TROŠENJE VREMENA U IZGRADNJI OPASNE ZAOBILAZNICE SPROVODJENJA ZAKONA.

IZ UPITNIKA Напуштени пси и мачке могу представљати проблем по људско здравље и за дивље животиње. Ова тема је покренута петицијама у Европском парламенту и постоји потреба за усвајањем закона на нивоу ЕУ у овој области. Неопходно је препознати важност контроле популације паса без изазивања непотребне патње животиња и развити дугорочне, одрживе стратегије за ефикасно решење питања популације напуштених паса, а потом свеобухватан и координисан програм којим се одређују радње које је потребно предузети.

LINK UPITNIKA

Ovaj upitnik je poslat na mnoge organizacije za zaštitu životinja. Mi smo poslali dopis.

Povodom najave izrade nacionalne strategije za kontrolu populacije napuštenih pasa poslali smo dopis nadležnim organima u kome smo izrazili našu zabrinutost zbog mogućih manipulacija ovom temom, ali i čudjenje na promociju projekta stranih lica / koja zasigurno ne mogu znati realnu situaciju / od strane državnih organa koji su realni krivci za situaciju u ovoj oblasti .
*********************************************
„Besmisleno je govoriti o nacionalnoj strategiji kada u Srbiji radi više hiljada neregistrovanih odgajivačnica, kada veliki broj lokalnih samouprava nije izgradio svoja prihvatilišta, kada se za zbrinjavanje napuštenih pasa angažuju preduzetničke radnje za uklanjanje štetočina, kada se prihvatilišta pri JKP upisuju u registar Ministarstva bez prethodne provere uslova dobrobiti, kada veterinarski inspektori ne postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima i dužnostima , kada državni organi ne reaguju na hiljade prijava zlostavljanja, trovanja, ubistva, sakaćenja, na prijavu korupcije i nezakonitih radnji .Ova situacija ima rešenja u postojećim zakonima , i neće je rešiti nikakva strategija i nikakav projekat ako zakoni ostanu mrtvo slovo na papiru.“
****************************************************

Situacija u Srbiji je specifična i zahteva rešenje mnogih problema, koje vlasti nisu rešavale decenijama i pored postojećih zakona, koji ih na to obavezuju. I umesto da probleme rešavaju, sprovode zakone, konstantno se izmišljaju neke nove, neefikasne „sjajne novotarije“ koje nas ne vode nigde. Možda je mnogo efikasnije promeniti neefikasne ljude, na mestima koja zahtevaju efikasnost i rešenost da se problemi reše, jer ne možemo se večito vrteti u krugu nacrtanom kredom i iz jedne slepe ulice ulaziti u drugu, u večitom lavirintu u kome pate živa bića, ničim kriva.

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *