NE SMEMO DOZVOLITI LEGALIZACIJU EUTANAZIJE. ZAKON O DOBROBITI NE SME UNIŠTITI NIKAKVA NACIONALNA STRATEGIJA.

 

Suočeni smo sa namerom Uprave za veterinu, pod okriljem OIE i njihovim planom uskladjivanja sa poglavljem 7.7. OIE Programa, koji je u suštini uvodjenje eutanazije pasa i mačaka kroz nacionalnu strategiju koju su objavili NA SLEDEĆEM LINKU SAJTA EU ZA TEBE

PREVOD POGLAVLJA 7.7. NA KOJE SE POZIVAJU MOŽETE VIDETI OVDE. izostavljene su 2 stranice šema koje prikazuju isključivo tipove eutanazije i sredstava, a koje možete videti u originalnom tekstu na engleskom.

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu čiji je Zakon o zaštiti životinja izvanredan i redak i koja nema legalizovanu eutanaziju zdravih životinja. To nikako ne smemo izgubiti.

Namera Uprave veterine je da Nacionalnom strategijom eliminiše Zakon o dobrobiti za čije je nepoštovanje i nesprovodjenje već 13 godina odgovorna, da nas vrati unazad i poništi sve dosadašnje nezakonitosti, sa kojima će se nastaviti pod novom nacionalnom strategijom , koja zapravo predstavlja nastavak po starom sa uvodjenjem eutanazije.

Insistiranje na CNR i Eutanaziji je u suštini u suprotnosti jedno sa drugim, jer ako ćemo pse sterilisati, pa vraćati na teren, odakle potreba za eutanazijom? Pre bi se reklo da CNR služi samo kao dimna zavesa da se prikrije nestanak eutanaziranih pasa, koji će biti proglašeni „vraćenim na teren“ kao i do sada.

Ciljevi UV su duboko suprotni sa težnjama i ciljevima pravih boraca za zaštitu i dobrobit životinja. Iskustvo proteklih 13 godina, od kada je donešen Zakon o dobrobiti , je pokazalo da su nadležne institucije svih ovih godina unazad ignorisale Zakon o dobrobiti životinja i radile  sve osim primene i poštovanja zakona.  

Da su ga sprovodili, što im je bila dužnost i obaveza , mi bi smo danas imali izgrađena prihvatilišta u kojima bi psi i mačke imali život dostojan živog bića i NVO bi bile neizostavan faktor u zbrinjavanju i udomljavanju pasa i mačaka iz prihvatilišta za napuštene pse i mačke kao što je to svugde u svetu.

Danas ne bismo imali ovoliko napuštenih pasa i mačaka da je sproveden Program kontrole smanjenja brojnosti populacija pasa i mačaka koji bi obuhvatao i imao za cilj naplate takse za nesterilisane kućne ljubimce, besplatne sterilizacije, kastracije ili ovarihisteroktomiju- sterilizaciju u zavisnosti od pola. Do sada ni jedna jedinica lokalne samouprave nije postupila i izradila program kao što je to predviđeno zakonom o dobrobiti životinja,izgradila prihvatilišta što su bili u obavezi , oformila obučenu zoohiigjensku službu, već su se sakrivali iza CNR programa, koji i nije po Zakonu o dobrobiti i time prikrivali nestanak navodno vraćenih pasa na teren.

Mnoga udruženja nisu svesna da se CNR program zloupotrebljava i da bi bolji rezultat nad kontrolom populacije upravo imalo uvođenjem takse i  besplatne sterilizacije, što bi rešilo uzroke problema nekontrolisane reprodukcije kod pasa i mačaka,  jer  je daleko efikasnije rešavati uzrok a ne lečiti posledice.

Srbiji nije potrebna nacionalna strategija u aranžmanu Uprave za veterinu i njenih podobnih NVO, jer smo već suočeni sa njihovim načinom rada gde besomučno stradaju psi uprkos zakonu o dobrobiti životinja koji propisuje način i tretiranje napuštenih pasa i mačaka.

Uprava za veterinu i njeni saučesnici u radionici koja je organizovana samo za izabrane NVO a koji rade u interesu Uprave za veterinu a ne u interesu dobrobiti životinja ,već na njihovu štetu su već na korak od usvajanja nacionalne strategije koja je izuzetno štetna za pse i mačke jer nema nove metodologije za rešavanje uzroka problema već se bavi kao i svih ovih godina unazad CNR-om koji je zapravo zamazivanje očiju kako građanima tako i NVO sektoru jer svih ovih godina unazad je i primenjivan CNR a koji je dobar izgovor za masovno ubijanje pasa koji na kraju kao leševi odnosno sirovina završavaju u kafileriji od koje se dobijaju razni suplimenti a između ostalog i mesno koštano brašno. Od toga zaradu imaju kafilerija i oni koji je snabdevaju leševima.

Apelujemo na sve Vas da dobro razmislite i da hitno dignemo svoj glas, jer naš glas je glas životinja koje zastupamo i čije pravo na život branimo.

Jer oni nemaju nikog osim nas. Ukoliko promocija eutanazije, dakle, rešavanja posledica i to na način koji ne rešava problem, prodje, mi se vraćamo 13 godina unazad, kada nismo ni imali Zakon o Dobrobiti. Ubijanje pasa i mačaka , koje se do sada radilo nelegalno, sada će biti legalizovano. A to – to ne smemo dozvoliti!

Marina MO

za TIM KLC ZA ŽIVOT

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *