Opasni psi.Opšti javašluk. Ljudske žrtve.

U Novom Sadu su jutros dva pit bula, koja su izašla iz dvorišta ubila nedužnog čoveka. To su činjenice. Jedan ljudski život je prekraćen, zbog … čega? Žalosno i bespotrebno. Jako bespotrebno.

Novinski kratak tekst iz Blica.
Zbog decenijskog javašluka. Zbog neodgovornog vlasništva, zbog neozbiljnosti, zbog nepoštovanja zakona. Koliko je slučajeva do sada bilo gde su takozvani neodgovorni vlasnici opasnih rasa pasa, ugrožavali svoje komšije, koristili ih za napade na beskućne pse, za jadni svoj ego, za borbe, o kojima se debelo ćuti, a zna se da i policija u mnogim opštinama ima udeo u tome. Dakle, ovo je samo nastavak opšte neodgovornosti , koji je dobio vrlo gadan preokret. Pit bulovi, stafordski terijeri, nisu male naivne mace, ali… ono su što od njih napravi čovek.

Dakle, čovek koji ih poseduje ima trostruku odgovornost i za to treba da poseduje dozvolu. Ima li je u Srbiji? Ko zna ko razmnožava i kako i ko to kontroliše opasne rase pasa? NIko. Ne zna se ni za jednu, niti ih iko kontroliše. Dakle, sredina katastrofalnog odnosa prema svakoj odgovornosti. I čemu se sad čudimo? Tome što su dva pit bula zaklala nedužnog čoveka? To je užasna posledica opšte neodgovornosti onih koji bi trebali da budu odgovorni. A nisu. Posledica opšteg javašluka. Ne samo da opasne rase pasa treba zabraniti, humano kontrolisati one već postojeće, sterilisati, obrazovati vlasnike, to je jasno. Naravno, trenutno nemoguće. Jer na mestima gde o tome treba misliti, planirati, humano rešavati , sede oni koji i ne znaju ni za šta , sem za javašluk.
Gde je predsednik opštine da da rešenja problema, naznači smernice, uradi nešto? Nema ga. Nigde. Ne samo u Novom Sadu. Gde je Uprava Veterine, da pokrene nešto humano? Nigde. Dakle, od nas, gradjana zavisi sve. A šta možemo, kad smo onemogućavani baš od tih i takvih. Da se samo zgražamo?

Pas je ono što čovek od njega napravi. A neodgovorni naprave svašta. I pit bulovi mogu da budu slatke kuce, kao i svi ostali psi, ako nisu u rukama ego tipova, kojima služe za lečenje sopstvenih problema. A pošto sa svešću nesvesnih ne možemo računati, onda tu treba da postoji Zakon i oni koji ga sprovode. Ni njih nema. Zaokupljeni su sopstvenim džepovima. E pa zato se sve ovo dešava. Svaki pas je potencijalno smrtonosno oružje u rukama čoveka čiji patološki kompleksi i krvava glad za profitom preko tuđih ničijih i svačijih života potire ono humanosti i ljudskosti koje bi prirodno trebali da poseduju svi ljudi…

Ovako je u svetu , Svako ko poseduje psa koji spada u rasu koja je potencijalno opasna, obavezan je da ne samo prijavi-registruje u opštini psa sa urednom vakcinacijom i pasošem, već i da potpiše deklaraciju sa kojom se zalaže da se obavezuje da poseduje osiguranje kojim će se u slučaju incidenta obavezati da pokriva troškove i diplomu prolaska obavezne dresaže. U većini zemalja su opasne rase pasa i zabranjene.
Mi nismo ni za kakve eliminacije, da ne bude zabune, već za kontrolu, sterilizaciju i odgovorno vlasništvo. A ovo su fotosi, pit bulovi mogu da budu slatke dušice i užasne ubice. Od čoveka, nečoveka zavisi.Većina će prodati svaku humanost za šaku eura, dolara. Psi  su sredstvo i žrtve. Čovek je odgovoran. A gde je čovek?

Ovo su Pit Bulovi i sve ono lepo i gadno , što taj čovek od njih pravi. Taj isti, koji je sa namerom i stvorio rasu.

I ko je kriv?  Od divnih , nevinih bića, preko ljudskih monstruma, do pasa ubica.

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *