POTRAGA ZA ISTINOM KOME SU I KAKO UDOMLJENI PSI IZ PRIHVATILIŠTA U NOVOJ GAJDOBRI ?

Prihvatilište u Novoj Gajdobri, Bačka Palanka jedan je u nizu zloglasnih logora za napuštene pse u Srbiji. Za sve njih , zajednička je tortura koju psi preživljavaju od trenutka ulaska u ove kazamate do „udomljenja“ . Udomljenje koje bi trebalo da otvori novu stranicu u životu napuštenog psa, vrlo često je naziv za njegovo „trajno zbrinjavanje“ , odnosno likvidaciju životinje.

Svi koji na bilo koji način pomažu napuštenim životinjama , znaju da je najteže deo cele priče za pse naći trajno rešenje, odnosno naći im dom i odgovorne vlasnike .

Analizirajući podatke koje smo dobili od opštine Bačka Palanka za Prihvatilište Nova Gajdobra , o broju primljenih, tretiranih i udomljenih pasa , oni koji se u Gajdobri bave udomljavanjem a to su veterinari Veterinarske Ambulante Va Va Vet , sa pronalaskom novih domova i odgovornih vlasnika nemaju problema. Čak ni poteškoće, jer oni udomljavaju desetine pasa mesečno. U maju 2018 čak 50!!! U oktobru 2018 54!!!

Psi se udomljavaju , prema Izveštaju koji ambulanta Va Va Vet dostavlja opštini Bačka Palanka i u inostranstvu, preko raznih organizacija za pomoć životinjama iz srednje i zapadne Evrope.

O slučaju kuja iz Gajdobre ,na kojima je nezakonito vršen eksperiment, i u kome su u ko zna čije ime i za ko zna čiji račun ispitivani nepoznati preparati, kada je 6 kuja koje su deset dana boravile u leglima krpelja uginulo a ostale 54, od kojih su 22 imale dokazanu infekciju piroplazmozom, „sretno“ udomljeno već smo pisali https://koalicijazazivot.org/2019/03/27/istrazivanje-na-psima-u-prihvatilistu-nova-gajdobra-1/

Kuje koje su uhvaćene , tretirane , ispitivane i lečene su u roku od mesec dana sretno udomljene, neke čak i u inostranstvu. Postavljamo pitanje kako su psi iz Nove Gajdobre udomljeni (otputovali) u inostranstvo kada za mesec dana nije moguće obezbediti dokumentaciju za legalano udomljenje pasa(za zemlje EU potrebno je uraditi titar test što traje minimum 3 meseca) Da li su to veterinari koji su ih „udomljavali“ obezbeđivali brzinski i potrebnu dokumentaciju ?Zakon nalaže da psi koji se udomljavaju iz Prihvatilišta moraju da budu obeleženi srpskim čipovima a ovlašćena lica mogu kroz bazu podataka da ih prate. Da li ih imaju ili se psi čipuju ilegalnim bugarskim i rumunskim čipovima, pa sa pasošima zemalja EU prelaze granicu ,čime se zatire svaki trag o njima? Sledeće pitanje koje se nameće je da li se uopšte psi udomljavaju ili su žrtve velike prevare ? Pokupe se sa ulice , naplate se troškovi njihovog zbrinjavanja od opštine, a oni se trajno zbrinu od strane EKO VET PLUS koji svakog meseca od opštine Bačka Palanka naplati 1.000.000 za uklanjanje životinjskih leševa?

U udomljavanje pasa iz Nove Gajdobre umešano je puno „dobrotvora“ od veterinara koji iako im je ugovor sa Prihvatilištem istekao iz istog udomljavaju desetine pasa mesečno , preko lokalnih aktivista do raznoraznih stranih organizacija koje pse iz Prihvatilišta ,po već oprobanom scenariju pod plaštom udomljavanja , odvode u sabirne centre u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj a odatle dalje distribuiraju Ponekog, onog sretnog i udome ako je rasan.

Mirjana Rascanin

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *