Proizvodnja Krzna I Kože Trenutni profit i dugotrajna Propast

Trenutni profit nasuprot dugotrajnog uticaja na prirodu I eko system, kao i na moralni aspekt takozvane civilizacije u kojoj živimo.

Za sada prevladava trenutni profit, od kog zajednica nema nikakve koristi. Imaju je samo pojedinci. Proizvodjači krzna, njihovi lobisti i ostali profiteri. Ali to širu zajednicu slabo da interesuje. Običan narod, nakljukan medijskim promocijama simbola bogatstva I moći, žudi za bundama, kožnim tašnama, sanja  obradjene komadiće ubijenih životinja, koje će natrpati na sebe I šepuriti se, misleći da je konačno neko I nešto.

U krzno, ko carevi i carice, glumice, pa i pevaljke. Što da ne?

Jake medjunarodne organizacije, kao Fur Free Alliance, Anti Fur Coalition, kao Esdaw, organizacije iz regiona kao Prijatelji životinja iz Hrvatske, su uradile obimne studije vezane za dobrobit životinja, koje se koriste zbog krzna  I uticaj celog procesa  na eko system I prirodu.

Sve bi trebao da interesuje bar poguban uticaj na prirodu, ako ih već dobrobit životinja koje se hvataju na užasne nacine, ( a tu  je uloga lovaca veoma bitna), koje žive u groznim prljavim kavezima I gaje se samo da bi bile odrane, ne zanima.

Koliko uopšte ima svrhe objašnjavati političarima aspekt humanosti I dobrobiti , a pogotovo odgajivačima , koje zanima samo sopstveni dzep, to je pitanje. Ali potrebno je obavestiti javnost koju zanima I izboriti se da se zabrana ukidanja proizvodnje krzna , u Srbiji od 2019, u Hrvatskoj od 2017, sprovede po zakonu, kako je i odlučeno. 

bunde
Čije to krvave kože ljudi oblače

Neophodno je ukazati široj javnosti kakav uticaj na prirodnu sredinu u kojoj žive imaju hemijska sredstva koja se u svrhu prerade krzna koriste, a koja će imati Trajan uticaj na sredinu u kojoj živimo I buduće generacije, kao I na nas same. A po najnovijim saznanjima, i samo nošenje krzna je otrovno.

Prijatelji životinja Tekst o otrovnim materijama u krznu

Dok čitate ove redove , setite se da se krzno proizvodi I širom Balkana, a Hrvatski I Srpski Krznaški lobisti ne prestaju da proturaju ideju o ukidanju zabrane proizvodnje u Skupštinskim redovima.

I samo Ministarstvo za Poljoprivredu je u povučeni nacrt izmena Zakona o dobrobiti pokušalo da uvuče dozvolu dalje proizvodnje krzna.

Od svih nas zavisi da li će pobediti pamet il profiterstvo male grupe ljudi.

I ne zaboravite, proizvodnja krzna, s obzirom na toksičnost I opasnost,  kako po radnike, tako I po prirodnu sredinu se mudro seli iz razvijenih zemalja u one sa nižim standardima poštovanja eko Sistema, svojih radnika I njihove dobrobiti .

Namerno I svesno se zemlje nižeg standarda, a elastičnije vlasti guraju u septičku jamu zbog svoje koristi.

Proizvodjači krzna gube pozicije u Evropi, moraju se seliti. A kuda će? Na Balkan.

To NE SMEMO DOZVOLITI. 

cincila
Odrana činčila
c13f3c5030876812b12fc5470ad5a5f1
Činčila u kavezu (većina krzna koje se proizvodi u Srbiji je od činčila, glavni proizvodjač kompanija UNO Valjevo)

Kompletan članak sa fotosima i delovima studije ESDAW na temu zagadjenja prirode

By dobrica

One thought on “Proizvodnja Krzna I Kože Trenutni profit i dugotrajna Propast

  • Ako je cijena moje „moci“ u kozi, neduznih bica, onda je bolje da me nema. Postujem zivot, ma ciji da je. Nikad nije bilo vise „vjernika“, a vise bogohula. Bjesna sam kad vidim „kvocke“, koje se kite tudjim „perjem“. Tehnologija je veoma napredna, samo sto je previse nenaprednih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *