RASPRAVA O NACIONALNOJ STRATEGIJI ZA UPRAVLJANJE POPULACIJOM PASA U SRBIJI . NIKO OD UDRUŽENJA NIJE BIO OBAVEŠTEN.

program Radionice koji su učesnici dobili .

U IN Hotelu u Beogradu održan je sastanak , Radionica, 11.04 22. povodom projekta koji finansira EU u okviru EU ZA TEBE   JAČANJE SISTEMA ZDRAVLJA I DOBROBITI ŽIVOTINJA.

Link EU ZA TEBE. Na fejsbuk stranici NVO Eu za tebe o ovome nije objavljeno ništa.

Tema je bila NACRT NACIONALNE STRATEGIJE ZA UPRAVLJANJE POPULACIJOM PASA U SRBIJI, kako smo mogli da pročitamo izmedju redova.

Tema za koju postoji ogromno interesovanje medju svim udruženjima za zaštitu životinja Srbije, od kojih nije bilo obavešteno ni jedno jedino, sem LJUBIMCI PANČEVO , koje je predstavljao na radionici Ivan Kurajov.

Za sastanak, radionicu smo saznali svi sasvim slučajno. Izmedju ostalog se govorilo i o ulozi NVO u upravljanju populacijom pasa, kako glasi naslov izlaganja predstavnika Ljubimci Pančevo. O našoj ulozi bi imali i te kako šta da kažemo, kao i o izradi nacionalne strategije ali nismo bili ni obavešteni , ni pozvani.

Svim udruženjima je poznato kakva je naša uloga, koliko znanje i poznavanje problema posedujemo , kao i način njegovog rešavanja, ali i koliko smo skrajnuti i eliminisani od svakog učešća u donošenju bilo kakvih odluka  i u kolikoj meri možemo da saradjujemo sa upravama opština koje na naše apele i molbe za saradnjom ne nalaze vremena ni da nam odgovore, te nas stoga još više zanima kako je naša uloga predočena u projektu pred EU.

SKGO, Savez gradova i opština Srbije je predstavljala Ružica Ilić Randjelović , inače koordinator mreže za javne nabavke u lokalnoj samoupravi i govorila je o ulozi Saveza gradova u izradi nacionalne  strategije  za upravljanjem populacijom pasa .

Na temu procene populacije  pasa, troškova i koristi  govorio je Antionio Di Nardi , koji je član  Fecava, federacije evropskih veterinarskih udruzenja za kućne ljubimce, a čija je  platforma za promovisanje profesionalnog razvoja i predstavljanje veterinara kućnih ljubimaca u Evropi .

Do sada su se programi mera za smanjenje populacije pasa na ulicama prepisivali i nikada poštovali.

Zakon o dobrobiti životinja donesen 2009 nije nikada sproveden , izigravan je i korišćen u sve svrhe samo ne u svrhu dobrobiti životinja.

Kakvoj strategiji možemo da se nadamo u budućnosti? I da li ćemo biti obavešteni o javnoj raspravi ili gurnuti u stranu po ko zna koji put?

Kako Ivan Kurajov „Ljubimci Pančevo“u postu na svojoj facebook stranici piše

Očekujemo da će uskoro biti objavljen i nacrt nacionalne Strategije i da će svi zainteresovani moći da učestvuju u procesu javne rasprave kako bismo dobili što bolji dokument koji će se baviti problemom napuštenih pasa.

I mi očekujemo isto. Željno očekujemo.

Nacionalna strategija je neophodna, ali decenijama na njoj nije uradjeno ništa, sem velikih priča, ispraznih tribina I velikih reči sa malim rezultatima. Napušteni psi još nisu videli nikakvu korist ni poboljšanje uslova života .

Plašimo se samo da nacionalna strategija ne uvede I eutanaziju zdravih pasa, što je već bilo pokušano 2015 god. I da ne osakati jedan od najboljih Zakona o dobrobiti životinja u svetu.  

Ovo je od 2009 god govorio Zakon:

Član 54 Organi jedinica lokalne samouprave dužni su da izrade i sprovode program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine.

Član 66 Organ jedinice lokalne samouprave dužan je da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja.

Član 83 Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u organu jedinice lokalne samouprave ako organ jedinice lokalne samouprave ne izradi ili ne sprovodi program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka u skladu sa članom 54. stav 1. ovog zakona, kao i ako ne obezbedi prihvatilište i prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja u skladu sa članom 66. ovog zakona.

Marina Mo

Za TIM KLC ZA ŽIVOT

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *