ŠTENE BAČENO U REKU U MESTU BELEŠU/DIMITROVGRAD

7.6. 2022. na društvenoj mreži Fejsbuk je objavljen video šteneta koje je bačeno u reku sa mosta. Objavio ga je V.L. pa ga je proširio A.R. na našu grupu , da bi odatle nestao, jer je prvi objavljeni skinut sa interneta. Na videu se vidi iz neposredne blizine kako štene pada u vodu. Pošto smo objavili post na našoj stranici na fejsbuku, javio nam se u inbox otac V.L i rekao da nije njegovo dete bacilo psa, već D.R, a da je njegovo dete pokušavalo da psa spase.

Na videu se vidi samo reka kako teče i guta bespomoćno stvorenje i čuje jauk. Dovoljno za tugu.

Sve što smo mogli je da uputimo prijavu na osnovno tužilaštvo u Pirotu. Njihova je dužnost , kao i policije da reaguju u ovakvim slučajevima surovosti, mučenja životinja, što se u velikom broju slučajeva ne dešava i baš zbog toga, zbog nepostupanja , tretman životinja u Srbiji je sve gori i gori. Još uvek se i tužilaštvo i policija i mediji prema ovoj vrsti zločina, jer to jeste zločin, kažnjiv po članu 269 Krivičnog zakona , odnose kao prema nečemu nebitnom, u stilu Pa šta? To su samo psi , iako se dobro zna i psiholozi na to upozoravaju da mučenje nemoćnih životinja vodi u dalje zločine ako se ne zaustavi na vreme.

Po komentarima na fejsbuku smo mogli da zaključimo da su učitelji u školi odakle su deca koja su video objavila, upoznati sa situacijom. Iskreno se nadamo, da će reakcije biti i da će bar jedan čas biti posvećen toj temi.

A mesto Beleš postaje poznato po surovosti prema psima. Prvo je prošle godine nadjeno štene, zapušteno, kome je dlaka otpadala od demodexa, istučeno, u crnoj, plastičnoj kesi vezanoj da ugine bez vazduha. Naša aktivistkinja ga je spasila, izlečila, a onda smo ga srećno udomili. Njegova priča je imala srećan kraj. Ostali nisu imali sreće.

Početkom godine je nadjen pas obešen o drvo i udavljen. Prijava je poslata tužilaštvu, ali bez epiloga.

Sve dotle dok i policija i tužilaštvo ne budu ozbiljno shvatili ove zločine , pomaka nabolje neće biti. Pitamo se, kako je moguće da deca, jer radi se o deci iz osnovne škole mogu da dodju na ideju da odu do mosta, ponesu štene i bace ga u vodu i pri tome sve to snimaju. Šta nije u redu sa tom decom? Jer očito da mnogo toga, najblaže rečeno, nije u redu. U kakve ljude će ta deca odrasti? U ljude il neljude? I zašto, zbog čega, je jedan nevini život bespomoćnog stvorenja morao da bude ugašen na ovako surov, zverski način?

Krivični zakon je ovo prepoznao, suština krivičnog dela je sažeta u članu 269. a da li tužioci , sudije sprovode ovaj član? Da li se vode istrage? Retko.

Ostaje gorka knedla u grlu , svakom čoveku kad sa strahom pomisli na šta su sve pojedina deca spremna. Zašto, to je pravo pitanje.

Marina Mo

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *