Zašto su i gde sajlama, nezakonito odvučeni beskućni psi Dimitrovgrada od strane JK Komunalac?

 

Poznato je da Dimitrovgrad nema prihvatilište za beskućne pse, a što je naloženo Zakonom pre više od 10 godina. Nema ni prikladno vozilo za hvatanje pasa, ni obučenu službu za to.
Ništa nije radjeno na sterilizaciji, smanjenu broja pasa. Ništa nije radjeno na edukaciji gradjana, ni obrazovanju zaposlenih u Komunalcu o Dobrobiti životinja.
07 juna ove godine RT Caribrod Dimitrovgrad objavljuje početak radova na izgradnji prihvatilišta. Za svaku pohvalu, ali ako se ovim prihvatilištem budu bavili oni koji se bave snabdevanjem vodom, teško i psima, a i onima, koji finansiraju budžet grada, da se nešto promeni na bolje.
Link videa
Medjutim, već oko 20og juna , po svedočenju gradjana i aktivista za zaštitu životinja, počinje mučko sakupljanje pasa, hvatanje sajlama(koje su zabranjene u Srbiji ), i odvoženje na prostor, neprimeren njihovom smeštaju, zabranjuje se ulaz bilo kome ko je hteo da ih napoji i nahrani, a nakon čega, psi nestaju.

Privremeno su bili smešteni ovde.

Ovo se dešava upravo pred posetu predsednika Republike Srbije i Bugarske Dimitrovgradu, pred polaganje kamenja temeljca spomeniku Ćirilu i Metodiju.

Da li su beskućni psi Dimitrovgrada ovako mučki uklonjeni da ne ometaju svečanost, da ne prljaju ulice Vranja, ne remete pogled uvaženim gostima? Da li je moguće da se decenijski nerad na rešavanju problema beskućnih pasa humanim putem, koji je naložen Zakonom, rešava ovako? I gde su odvedeni ti psi? Da li su ubijeni, bačeni negde u nedodjije okolnih planina?
I dokle će bahata samovolja opština i komunalnih preduzeća, koja nisu čula za Zakon o dobrobiti životinja, da se sprovodi nekažnjeno?
Dakle, gospodo, gde su psi? I oni su živa bića, koja od nas zavise, od ljudi i čemu ovo mučenje? Problem možemo rešavati sistematski, ali samo sa dobrom voljom i stručnim ljudima, koji u sebi imaju empatije, razumevanja i koji su upoznati sa dobrobiti životinja. Tim problemom se ne mogu baviti ŠINTERI BEZ IKAKVE OBUKE.
I kada Prihvatilište bude izgradjeno, ako njime ne budu upravljali pravi ljudi, njegova svrha će izgubiti svaki smisao i postati još jedna korupcijska rupa, kakvih je već u Srbiji isuviše.
A sada je pitanje, gde ste, nezakonito odveli nesrećne pse? JP KOMUNALAC ?

Foto sa izgradnje. Presentation1

Jedan od beskućnika.

beskućni pas

By dobrica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *